aaaa

aaaa


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑaaaa

στη ζωή του Άγγελου Σπάρταλη 
1973

Ο Άγγελος Σπάρταλης (πραγματικό όνομα "Ευάγγελος" ή "Βαγγέλης") γεννιέται στην Αθήνα στις 11 Ιανουαρίου 1973 . Ειναι το πρώτο παιδί του Αιγυπτιώτη Μιχάλη Σπάρταλη και της Κρητικιάς Μαρίας Καροφυλλάκη, καθηγητών Φιλολογίας στο επάγγελμα. Αμέσως μεταφέρεται στη Ρόδο όπου ζουν τότε οι γονείς του.
 

1975 Μετακομίζει οικογενειακώς στην Κρήτη.

Γεννιέται η αδελφή του Ιωάννα Σπάρταλη.


1981

Ξεκινά το έντονο ενδιαφέρον του για το σκάκι
.

Διδάσκεται κλασική κιθάρα και θεωρία της μουσικής, από το 1981 έως το 1984 .
 

1984

Αποφοιτεί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Μετακομίζει οικογενειακώς στo Düsseldorf της Δυτικής Γερμανίας.

Αποκτά τον πρώτο του υπολογιστή -δώρο των γονιών του- έναν Commodore 64.


1986

Σε ηλικία 13 ετών, το περιοδικό PIXEL θα δημοσιεύσει το πρώτο από δεκάδες προγράμματά του για τον Comodore 64, κυρίως παιχνίδια και μαθηματικά βοηθήματα. .
 
1986 Διδάσκεται κλασικό πιάνο, από το 1986 έως και το 1989.

1990

Μελετά την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Παίζει μπάσο και γράφει στίχους στο συγκρότημα "Bonus" (Γ.Κυφωνίδης, Μ.Πελέκας, Α.Σπάρταλης)

Αποφοιτεί από το Ελληνικό Λύκειο του Düsseldorf. Εισάγεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Μετακομίζει στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι.

Στο νέο του περιβάλλον, δεν συστήνεται πια ως "Ευάγγελος" ή "Βαγγέλης" αλλά σαν "'Αγγελος", καθιερώνοντας το όνομα που θα τον ακολουθήσει στο μέλλον. Το "Ευάγγελος" παραμένει μόνο στα επίσημα δημόσια έγγραφα, στο Πολυτεχνείο και αργότερα στο Στρατό.

Εργάζεται κάθε βράδυ, στην αρχή ως σερβιτόρος και λίγο αργότερα ως Barman.
 

1991 1η ατομική έκθεση ζωγραφικής στο cafe "Εν Φλύα" στο Χαλάνδρι με πρώιμα έργα μεταξύ των οποίων και το "κορίτσι με κολιέ" που είναι το πορτραίτο της μητέρας του.

Κάνει την παραγωγή της εβδομαδιαίας μουσικής εκπομπής "Αργά τη νύχτα" στο Ράδιο Κοκκινοσκουφίτσα


1992

Γράφει το σενάριο "Το μήλο μέσα στο κεφάλι σου". Η ομώνυμη ταινία θα γυριστεί από τον ίδιο 15 χρόνια αργότερα

Παίζει μπάσο και γράφει στίχους στο συγκρότημα "Πλειάδα" (Τ.Σταυρουλάκη, Β.Λάππας, Π.Γραμματόπουλος, Α.Σπάρταλης, Ν.Δέδες)

Μελετά γενικά τα μαθηματικά και ειδικότερα τη θεωρία των αριθμών με σκοπό να αποδείξει την εικασία του Goldbach, ένα πάθος που δε θα τον εγκαταλείψει ποτέ.
 

1993 Παράληλα με τη νυχτερινή εργασία, τα πρωίνα έργάζεται και ως μαθητευόμενος βοηθός μηχανικού στην Ολυμπιακή Αεροπορία από την οποία μετά από ένα χρόνο θα παραιτηθεί, αρνούμενος την ανανέωση της σύμβασης εργασίας που του πρωτάθηκε.

1994

Από το 1994 και για τα επόμενα 5 χρόνια εργάζεται και ως μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών σε εταιρείες παραγωγής τηλεπικοινωνιακού λογισμικού, όπως ο Ο.Τ.Ε. και ως εξωτερικός συνεργάτης πληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (του οποίου είναι ταυτόχρονα και φοιτητής) και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
.
 
1995 Ενώ χρωστά το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων της σχολής του στο Πολυτεχνείο, ξεκινά την διπλωματική του εργασία στο Εργαστήριο Αεροδυναμική του Τομέα Ρευστών, με τίτλο "Se.La.Vi." (SciEntific LAb for VIsualization). Στην εργασία αυτή -που θα βαθμολογηθεί με άριστα δέκα- περιλαμβάνονται δύο καινοτομίες για την εποχή, ο αλγόριθμος ταξινόμησης Counting Sort Towers τον οποίο θα χρησιμοποιήσει και αργότερα, στο paper "Yβριδική μέθοδος ταξινόμησης", και το θεώρημα Σπάρταλης-Μπέλεσης.

1999

Εκδίδει τη συλλογή εικονογραφημένων ποιημάτων "Το φως αυτόφωτο"  Μελετά την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Κατασκευάζει στο Χαλάνδρι την εγκατάσταση "Ακροβάτες"

Σταματά οριστικά να εργάζεται και την νύχτα και στον τομέα της πληροφορικής. Εγκαταλείπει οριστικά τη μουσική που είχε μέχρι τότε ως κύρια καλλιτεχνική ασχολία. Αφοσιώνεται στη ζωγραφική.

Μετακομίζει στη Ρόδο.

Εκτελεί 22μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ως δόκιμος έφεδρος Ανθυπολοχαγός Τεχνικού στην Κόρινθο, στην Πάτρα και στη Ρόδο.
 

2000 Ανεβάζει στη Ρόδο την 1η του θεατρική παράσταση με τίτλο "Νεκροταφείο Παπουτσιών"

Γράφει και εικονογραφεί τη συλλογή ποιημάτων
"Τα ηδονικά"
Μελετά την ποίηση του Φ.Γ.Λόρκα και του Τ.Σ.Έλιοτ.


2001

Απολύεται από το στρατό με το βαθμό του έφεδρου Ανθυπολοχαγού.

Εκδίδει το βιβλίο "Η φιλοσοφία του μπλε"

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Αντανακλάσεις" στην Αστυπάλαια σε επιμέλεια Πόλυς Χατζημάρκου

Ατομική έκθεση ζωγραφικής και εικονογράφησης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων σε επιμέλεια Πόλυς Χατζημάρκου
 

2002 Αποφοιτεί από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την ειδικότητα του Αεροναυπηγού.

Εργάζεται παροδικά τις νύχτες σαν Barman ή σαν DJ.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων σε επιμέλεια Πόλυς Χατζημάρκου

Παρουσιάζει στο Βερολίνο την performance "Pose for your portrait"

Ανεβάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων το video-θεατρικό έργο "Στρογγυλό το ποτάμι" με τον Ιάκωβο Καμχή

Συνεργάζεται με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων στο σχεδιασμό πολυμέσων για εκπαιδευτικά προγράμματα και στην οργάνωση του εικαστικού προγράμματος Μο.Τέ.Ρ.

H performance "Στρογγυλό το ποτάμι" παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων και στο Καστελλόριζο


2003

Ανεβάζει στη Ρόδο  το video-θεατρικό έργο "Το τέλος του κόσμου" με τον Ιάκωβο Καμχή

Ολοκληρώνει "Τα πουλιά", την 1η του ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους με την οποία συμμετέχει την επόμενη χρονιά στο φεστιβάλ Ecocinema

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Πορτραίτα και Ομάδες" στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων σε επιμέλεια Πόλυς Χατζημάρκου. Εκδίδεται κατάλογος.

Μαζί με την Πόλυ Χατζημάρκου κάνει την παραγωγή της εβδομαδιαίας πολιτιστικής εκπομπής "Άκου να δεις" στο Ράδιο Λυχνάρι

Μελετά τους φιλόσοφους της σχολής της Φρανκφούρτης και γράφει το άρθρο "Αισθητικές προκλήσεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης" με απώτερο σκοπό να εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα "Η αισθητική του διαδικτύου" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου όμως δε γίνεται δεκτός.
 

2004 Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Ευχές" στη γκαλερί KOZAS στη Ρόδο

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Διπλές Προσωπογραφίες" στο Ίδρυμα Τέχνης PnykArt και στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη και Πόλυς Χατζημάρκου. Τον κατάλογο των εκθέσεων προλογίζει ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης. Το Μουσείο Βορρέ αγοράζει δύο έργα

Ανεβάζει στο Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, στην πειραματική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το video-θεατρικό έργο "Σκέψεις" με τη Ρούλα Βασιλοπούλου και τον Ιάκωβο Καμχή

Μελετά την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη και του Ντύλαν Τόμας.

Μετακομίζει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.


2005

Γεννιέται στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης η κόρη του Νάντια Σπάρταλη
.

Κάνει την παραγωγή της εβδομαδιαίας πολιτιστικής εκπομπής "Bleib treue cafe" στο Ράδιο Λατώ

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Ευχές"στη γκαλερί "L-S" στην Ελούντα της Κρήτης

Ολοκληρώνει την 1η μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο "Ένας κόσμος φτιαγμένος από δάκρυα" με την οποία συμμετέχει στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ "Ευχές" με το οποίο συμμετέχει στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 

2006 Εκδίδει την διακήρυξη "Σιγής Ιχθύος" και σταματά να μιλά την 1η Ιανουαρίου. Διακόπτει τη σιγή μετά από 33 μέρες.

Γράφει και εικονογραφεί τη συλλογή ποιημάτων "Γεγονός"

Ανεβάζει στην Κρήτη  το video-θεατρικό έργο "Το τέλος του κόσμου" με την Ρίτα Μαρνέλου

Ολοκληρώνει την 2η μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο "Η Αρπαγή της Ευρώπης" με την οποία συμμετέχει στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ "Εσύ τι φαντάζεσαι όταν βλέπεις ειδήσεις" με το οποίο συμμετέχει στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνει την αφηρημένη ζωγραφική σειρά "Ευχές" και στρέφεται ξανά στην παραστατική ζωγραφική με τη σειρά "Πορτραίτα"


2007

Γράφει και εικονογραφεί τη συλλογή ποιημάτων "Χέρια"
Μελετά το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη και την ποίηση του Γουάλας Στίβενς.

Κατασκευάζει στη λίμνη του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη την εγκατάσταση "Αγάπη-Φόβος"

Ολοκληρώνει την 3η μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο "Το μήλο μέσα στο κεφάλι σου" με την οποία αποσπά εύφημο μνεία της κριτικής επιτροπής του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που όμως αρνείται να παραλάβει. Συμμετέχει με την ταινία "Ερατώ" στο 30ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.
 

2008 Μετακομίζει στην Αθήνα, στα Εξάρχεια.

Ανεβάζει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το video-θεατρικό έργο "Το τέλος του κόσμου" με την Αγγελική Σβορώνου

Γράφει το σενάριο "Μέσα από τα μάτια της"

Βραβεύεται με το Bραβείο Κοινού στο φεστιβάλ Ecofilms για την μικρού μήκους ταινία του "Ερατώ"

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Πορτραίτα" στη γκαλερί KOZAS στη Ρόδο

Βραβεύεται με τον Ψηφιακό Αλέξανδρο και με το Bραβείο Κοινού στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την 4η μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο "Το σύνδρομο της Χιονάτης"


2009

Γεννιέται στην Αθήνα η κόρη του Δήμητρα Σπάρταλη
.

Γράφει το σενάριο "Από τη Γη στη Σελήνη" βασισμένος στο ομώνυμο έργο του Ιούλιου Βερν με σκοπό να γίνει ταινία animation μεγάλου μήκους.

Ανεβάζει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το video-θεατρικό έργο "Ευχές" με τον Στράτο Τζώρτζογλου

Ολοκληρώνει την 5η μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο "Εφχές"  με την οποία συμμετέχει εκτός συναγωνισμού στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει με την ταινία "Το σπίτι" στο 32ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.
 

2010 Μελετά το ΤΑΟ και το έργο των Wittgenstein και Lacan.

Εκθέτει ένα μέρος της ζωγραφικής σειράς "Από τη Γη στη Σελήνη" στη γκαλερί KOZAS στη Ρόδο

Ολοκληρώνει την 6η μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο "37 μνήμες"  με την οποία συμμετέχει στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει με την ταινία "Η τρομερή καταιγίδα άνθρωπος" στο φεστιβάλ Ecoflms.

Ανεβάζει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το video-θεατρικό έργο "Το τέλος του κόσμου" με την εκ γενετής τυφλή Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου


20
11

Η
ταινία «Το Σπίτι» συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Animacall, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Συγκεντρώνει 9 αποσπάσματα σεναρίων για το θέατρο και τον κινηματογράφο που έγραψε το διάστημα 2003-2011, μαζί με ισάριθμες φωτογραφίες της Αγγελικής Σβορώνου, σε ένα βιβλίο με τον τίτλο "Τα σημάδια" και αναζητά μάταια εκδότη.

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Από τη Γη στη Σελήνη" στην TITANIUM Yiayiannos Gallery στην Αθήνα  σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη
 

2012 Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Το θολωμίνο μου μυαλόα" στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου στην Κρήτη

Για τις ανάγκες της ταινίας του "Από τη Γη στη Σελήνη", γράφει τους στίχους και κάνει την παραγωγή πέντε πρωτότυπων τραγουδιών σε μουσική Ζηνοβίας Αρβανιτίδη, που τα τραγουδούν ο Διονύσης Σαββόπουλους και ο Ψαραντώνης


20
13

Ανεβάζει στα Εξάρχεια στην Αθήνα το video-θεατρικό έργο "Το τέλος του κόσμου" με την Άρτεμη Ορφανίδου

Εκδίδεται από τις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ το βιβλίο του "Ο ποιητής του Facebook"

Εκθέτει τη ζωγραφική σειρά "Το θολωμίνο μου μυαλόα" στην TITANIUM Yiayiannos Gallery στην Αθήνα σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη Εκθέτει μερικά από τα έργα της ίδιας σειράς στην Ελούντα. Εκθέτει μαζί με την Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη νεότερα έργα στη Σητεία

Σκηνοθετεί την ταινία "Οι φίλοι εκείνοι" σε σενάριο και παραγωγή του Πέτρου Πολυμένη η οποία αποσπά στο London Greek Film Festival το βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας

Συμμετέχει με το δίπτυχο "Ο Λουίτζυ ντυμένος και ο Λουίτζυ γυμνός" στην ομαδική έκθεση "Προσφορά" που γίνεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.Το Μουσείο Βορρέ αγοράζει το έργο

Ολοκληρώνει την 1η ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους με τίτλο "Από τη Γη στη Σελήνη" που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ
 

2014 Βραβεύεται με το βραβείο Κινηματογραφικής Καινοτομίας και Ψηφικών Εφέ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία του "Από τη Γη στη Σελήνη"

Δίνει μία ομιλία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με θέμα "Η νευροβιολογία των κινουμένων σχεδίων"

Συμμετέχει τις ομαδικές εκθέσεις "Τοπίο σε καταιγίδα" σε επιμέλεια Αριστείδη Γιαγιάννου, "Αντιβίωση 6-18" σε επιμέλεια Βασίλη Φιορετζάκη, "Η δήλωση έγινε!" σε επιμέλεια Αρτέμιδος Ποταμιάνου.

Εκθέτει την ζωγραφική σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" στην ART-ATHINA, με την Titanium Yiayiannos Gallery σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη


20
15

Παρουσιάζει την έκθεση "Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren" υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.

Ολοκληρώνει μία μελέτη σχετική με την ταξινόμηση φυσικών αριθμών, συνδυάζοντας τον συγκριτικό, συγχωνευτικό αλγόριθμο Merge Sort με τον μη συγκριτικό, καταμετριτικό αλγόριθμου Counting Sort σε έναν ενιαίο αλγόριθμο βέλτιστης απόδοσης

Γράφει τους στίχους και οργανώνει την παραγωγή τρειών νέων τραγουδιών σε μουσική Στυλιανού Σιγανού και Τατιάνας Σταυρουλάκη, που τα τραγουδά ο Ψαραντώνης. Ανάμεσα σ΄αυτά τα τραγούδια είναι το "Ήλιε όμορφε" και το "Ουδέν"

Συμμετέχει στις ομαδικές εκθέσεις "James Joyce" σε επιμέλεια Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη και Χρήστου Κωτσούλα (Capten), "Κόκκινο" σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, "Μεταβάσεις/Τόπος-Χρόνος", σε επιμέλεια Άγγελου Σκούρτη και Αλεξάνδρας Νασιούλα, "Jules Verne" σε επιμέλεια Χρήστου Κωτσούλα (Capten), "Το ταξίδι: 5 Διαφορετικές οπτικές" σε επιμέλεια Αρτέμιδος Ποταμιάνου.
 

2016 Κυκλοφορεί το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής του με τίτλο "Θεός Ξεβράκωτος". Θα ακολουθήσουν δεκάδες ακόμα επειδόσια, όλα με παραγωγό, σκηνοθέτη και παρουσιαστή τον ίδιο. Με αφορμή τη μαγειρική, η εκπομπή αυτή ρίχνει μία πλάγια, κλεφτή ματιά σε κεντρικά φιλοσοφικά ζητήματα.

Γράφει τους στίχους και οργανώνει την παραγωγή τρειών νέων τραγουδιών σε μουσική Παύλου Γραμματόπουλου, που τα τραγουδά ο Αργύρης Μπακιρτζής. Είναι τα τραγούδια "Ένα αποτυχημένο νανούρισμα", "Μπαμπόγρα" και "Σέντε-Μέντε".

Μελετά συτηματικά -μετά από πολλά χρόνια- και πάλι το σκάκι. Γίνεται μέλος του σκακιστικού ομίλου "Καμάρα", με τον οποίο αγωνίζεται σε μικρά τοπικά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα αναπτύσει την σκακιστική εφαρμογή "Η Αλίκη στη χώρα του σκακιού", που είναι και το πρώτο ελεύθερο ελληνικό σκακιστικό λογισμικό ανοικτού κώδικα


20
17

Στις 22 Φεβρουαρίου πεθαίνει ο μέντορας του, Νίκος Κούνδουρος. Ο Άγγελος Σπάρταλης αφιερώνεται αμέσως στη συγγραφή του βιβλίου "Μέρες με τον Νίκο", που ολοκληρώνεται ένα χρόνο αργότερα

Ανεβάζει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το μουσικό-θεατρικό έργο "Η σκακιστική νουβέλα", βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Στεφαν Τσβάιχ

Σχεδιάζει τα ψηφιακά σκηνικά της θεατρικής παράστασης "Ο Τζουάνες του μεγάλου Κάστρου" που παίζεται στις 8 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο Ν.Καζαντάκης, στο Ηράκλειο Κρήτης, με πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή

Συμμετέχει στην ομαδική έκθεση #NeapolisAthina, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
 

2018 Στις 3 Αυγούστου πεθαίνει ο πατέρα του, Μιχάλης Σπάρταλης, στο Ηράκλειο Κρήτης, από οξεία λευχαιμία.

Στις 29 Οκτωβρίου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσκεκλημένος του αναπληρωτή καθηγητή Μάνου Στεφανίδη, εκτελεί μία performance με τίτλο "74", αναφορά στον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του

Η Αγγελική Τομαρά, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώνει την εργασία της με θέμα «Διερευνώντας τα όρια μεταξύ των τεχνών στο έργο του Άγγελου Σπάρταλη», με κύρια αναφορά στις performances του καλλιτέχνη

Εκδίδεται το βιβλίο του "Μέρες με τον Νίκο", από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ. Το βιβλίο παρουσιάζεται επίσημα από το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις 4 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 


20
19


Παρουσιάζει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης την ατομική έκθεση "Εγώ ή η κυρία Βάσω".

Ολοκληρώνει την κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους "@9 : στα εννιά"
 

2020

Στις 16 Μαρτίου 2020 κυκλοφορεί η ταινία του "Το πρώτο φιλί" εγκαινιάζοντας την ενότητα των ζωγραφισμένων στο χέρι ταινιών μικρού μήνους με τον γενικό τίτλο Carré-Carré


2021


Στις 3 Απριλίου 2021, στον υδροβιότοπο Αλμυρού, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ξεκινά τη δράση "Προσοχή πάπιες" .
, στο πλαίσιο του προγράμματος δημόσιας τέχνης “Το πνεύμα της σκάλας”, σε επιμέλεια Θεόφυλου Τραμπούλη και Ελένης Κούκου.

Τον Απρίλιο του 2021 ολοκληρώνεται η νέα κινηματογραφική του ταινία μικρού μήκους "192 Ναυσικάα / επεισόδιο 02: Deus Ex Machina", διάρκειας 14 λεπτών

Τον Οκτώβριο του 2021 εγκανιάζεται η έκθεσή του με τίτλο "CARRÉ-CARRÉ (οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού)" στoν Εικαστικό Κύκλο SIANTI, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη και Χάρη Καμπουρίδη

Τον Δεκέμβρη του 2021, κατά παραγγελία της SIANTI Gallery - Εικαστικός Κύκλος, μαζί με μία 10μελή ομάδα συνεργατών, ολοκληρώνει το NFT "HELLO EARTH" το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη ζωγραφισμένη στο χέρι ταινία κινουμένων σχεδίων
 

2022

Τον Μάη του 2022 εκδίδεται το βιβλίο του "Μαρία και Στέλλα (ένα εικονογραφημένο Lesbo-Western)" από τον εκδοτικό οίκο Athens Voice Books

Τον Νοέμβρη του 2022 η SIANTI gallery – Εικαστικός Κύκλος του αφιέρωνει το περίπτερό της στη φουάρ ART-THESSALLONIKI όπου παρουσιάζονται ελαιογραφίες και πρόσφατα έργα της σειράς «CARRÉ-CARRÉ», σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη και Χάρη Καμπουρίδη


20
23


Εγκανιάζεται η έκθεσή του με τίτλο "CARRÉ-CARRÉ (οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού)", ως συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης του 2021, με νέα έργα, ταυτόχρονα στην Κρήτη (Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, 29 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου, ντούο μαζί με την Λάγια Γιούργου)  και στη Ρόδο (ΚΟΖΑΣ gallery, 6-29 Οκτωβρίου).

Στις 23 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το βιβλίο που έγραψε μαζί με την Ανδριανή Παπανδρέου με τίτλο "Και ο ένας θα πειράζει του άλλου", εικονογραφημένο από την Χριστίνα Επιτροπάκη, από τις εκδόσεις CaptainBook

   

aaaaaaaa
       
aaaa o