aaaa

aaaa

 

.....English  >>
 

a


 

Η ενότητα Raku-Raku (οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού) αποτελείται από μεμονωμένα κεραμικά και από κεραμικές ταινίες μικρού μήκους, σειρές κεραμικών -δηλαδή- των οποίων οι φωτογραφίες όταν προβληθούν διαδοχικά σχηματίζουν ένα κινούμενο θέαμα. Εδώ, οι αρχαίες τέχνες της κεραμικής, της χαρακτικής και της ζωγραφικής, συνδυάζονται αρμονικά με την νεογέννητη τέχνη του κινηματογράφου.

 


Το άλογο του Muybridge
animated GIF /
400p - 720p - 1080p / 1 second (15 fps) / βωβή λούπα
Ελλάδα, 2023 / 15 κεραμικά / 20
x 15 x 3 cm, 750 g έκαστο / naked Raku


 


Το άλογο του Muybridge #11
40 x 30 x 3 cm, 2 kg, κεραμικό Raku, 2023


 

Φωτογραφία έργων της σειράς Raku-Raku στο εργαστήρι του Άγγελου Σπάρταλη στην Κρήτη. Τα έργα μπορούν να τοποθετηθούν είτε επιτραπέζια είτε επιτοίχια, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

 


Ο Άγγελος Σπάρταλης βρέθηκε στο εργαστήρι κεραμικής του Νίκου Μακρυνάκη τον Νοέμβρη του 2022. Εκεί, μαζί και με την εικονογράφο Χριστίνα Επιτροπάκη και την περφόρμερ Παναγιώτα Φιλιμέγκα, ξεκίνησαν πειραματισμούς που οδήγησαν στην δημιουργία χαραγμένων και επιζωγραφισμένων κεραμικών πλακιδίων Raku, συχνά μαζί και με την χρήση της τεχνικής συγκόλλησης Kintsugi.
 


video ντοκουμέντο

Λίγο αργότερα, χάρη στην παροιμιώδη επιμονή του Σπάρταλη σε καθετί φαινομενικά ακατόρθωτο, επιτεύχθηκε η κατασκευή μιας σειράς μικρών κινηματογραφικών ταινιών, των οποίων το κάθε ένα καρέ είναι και από ένα αυτόνομο κεραμικό πλακίδιο Raku. Η πρώτη ταινία της σειράς ήταν «Το άλογο του Muybridge» και σύντομα ακολούθησαν κι άλλες.

Η νέα αυτή δουλειά του Σπάρταλη -πρωτοπόρα στο πνεύμα και στην τεχνική- ονομάζεται “Raku-Raku” και διατίθεται αποκλειστικά από την SIANTI Gallery – Εικαστικός Κύκλος.
 


Η τρίτη αγκαλιά
41 x 34 x 3 cm / οβάλ / 2 kg / 2023
επιζωγραφισμένο κεραμικό Raku με Kintsug
i

 


Η τέταρτη αγκαλιά
46 x 40 x 3 cm / οβάλ / 2
kg 2023
κεραμικό Raku με Kintsugi


 


 

 

Το Raku (Ρακού) είναι μια τεχνική ψησίματος κεραμικών που ξεκίνησε στην Ιαπωνία του 16 ου αιώνα. Σήμερα η τεχνική αυτή είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό του Raku είναι τα θερμικά σοκ στα οποία υποβάλλεται ο πηλός. Τα τρία στοιχεία της φύσης, Γη – Φωτιά – Νερό, παίζουν βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού αποτελέσματος κάθε φορά.

Το ιαπωνικό ιδεόγραμμα της λέξης Raku σημαίνει «ευτυχία». Η φιλοσοφία του Raku είναι να ευτυχώ, να χαίρομαι την ημέρα, να ζω αρμονικά με τα αντικείμενα και τους ανθρώπους. Το Raku είναι ένας τρόπος ζωής, είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με την σοβαρότητα που αποδίδουν στο παιχνίδι τους τα μικρά παιδιά.

(πηγή: WIKIPEDIA)


 

 

Το Kintsugi (Κιντσούγκι) που σημαίνει «χρυσή ένωση», είναι κι αυτό μία ιαπωνική τεχνική της κεραμικής τέχνης. Ξεκίνησε στην αρχαιότητα από την ανάγκη επιδιόρθωσης σπασμένων πορσελάνινων αντικειμένων. Με τη χρήση χρυσού για τη συγκόλληση, το επισκευασμένο αντικείμενο γίνεται αισθητικά άψογο και συχνά πιο πολύτιμο από το αρχικό.

Το Kintsugi, όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα χειροτέχνημα· είναι μια ποιητική μεταφορά για όσα περνούν οι άνθρωποι όταν η ζωή τους γίνεται θρύψαλα, όταν βιώνουν μια επώδυνη κρίση ή μια απώλεια και μετά προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους με τη μετουσίωση του πόνου.

Ένα απλό χειροτέχνημα μοιάζει να εκπληρώνει ένα αρχέγονο όνειρο των ανθρώπων: Να ωριμάζουν και να δυναμώνουν μέσα από τις πληγές και τις ήττες τους, αντί να παραμένουν σπασμένοι.

(πηγή: LOHNDORF ANDREA, ΚΙΝΤΣΟΥΓΚΙ, Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ)


 

 

 

 

 

Το άλογο του Muybridge (Μάιμπριτζ) είναι ο τίτλος μίας βωβής ταινίας (animated GIF) του Άγγελου Σπάρταλη. Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική ταινία της σειράς Raku-Raku. Αποτελείται από 15 χαραγμένα κεραμικά πλακίδια. Όταν οι φωτογραφίες των κεραμικών πλακιδίων προβληθούν διαδοχικά, εμφανίζεται σε λούπα ένα άλογο που καλπάζει.

Είναι ένας φόρος τιμής στην πρώτη ταινία που έγινε ποτέ, όταν ο Eadweard Muybridge -κατά παραγγελία του Leland Stanford- αιχμαλώτισε σε διαδοχικές φωτογραφίες την κίνηση του αλόγου κούρσας Occident, στις 19 Ιουνίου 1878, στην Καλιφόρνια. Ήταν μια προσπάθεια του Stanford να αποδείξει ότι τα άλογα όταν καλπάζουν, ίπτανται για λίγο.

Και είχε δίκιο.

 


Το άλογο του Muybridge
Το δέκατο τρίτο από τα συνολικά δεκαπέντε πλακίδια Raku της ταινίας "Το άλογο του Muybridge" όπου διακρίνεται το άλογο να πατάει στο έδαφος μόνο με το ένα μπροστινό πόδι.

 


Το άλογο του Muybridge
Το τέταρτο από τα συνολικά δεκαπέντε πλακίδια Raku της ταινίας "Το άλογο του Muybridge" όπου διακρίνεται το άλογο να "πετάει".


 

Το άλογο του Muybridg
e - τα 15 κεραμικά καρέ
animated GIF / 400p - 720p - 1080p / 1 second (15 fps) / βωβή λούπα
Ελλάδα, 2023 / 15 κεραμικά / 20
x 15 x 3 cm, 750 g έκαστο / naked Raku
 

 


Το άλογο του Muybridge #4
40 x 30 x 3 cm, 2 kg, κεραμικό Raku  με Kintsugi, 2023


 


 


Η πρώτη αγκαλιά
30
x 40 x 3 cm, 2 kg επιζωγραφισμένο κεραμικό
naked Raku, 2023

 

 


Η δεύτερη αγκαλιά
31 x 39 x 3 cm, 2 kg
επιζωγραφισμένο και υαλωμένο κεραμικό naked Raku, 2023

 

 


Η πέμπτη αγκαλιά
40 cm διάμετρος x 3 cm βάθος
στρογγυλό, 2 kg, επιχρυσωμένο κεραμικό Raku, 2023

 

 


Η έκτη αγκαλιά
40 cm διάμετρος x 3 cm βάθος
στρογγυλό, 2 kg, κεραμικό Raku, 2023

 

 


Η έβδομη αγκαλιά
39 cm διάμετρος x 3 cm βάθος
στρογγυλό, 2
kg, κεραμικό Raku, 2023

 

 

 
Φωτογραφίες του Μανώλη Σκύβαλου
 

 

RAKU-RAKU: ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ζωγραφική, χαρακτική, σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ: Άγγελος Σπάρταλης
συνεργάτες: εργαστήρι κεραμικής του Νίκου Μακρυνάκη στη Μυρσίνη Σητείας, Χριστίνα Επιτσοπάκη, Παναγιώτα Φιλιμέγκα
μουσική: Αντώνης Παπασπύρος (Lost Bodies)
φωτογραφία
: Μανώλης Σκύβαλος, Αγγελική Σβορώνου, Γιάννης Μπούσδογλου
μεταφράσεις, υποτιτλισμός: Δημήτρης Βυτινιώτης, Σοφία Χαραλάμπους
παραγωγοί: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου
παραγωγή: Wish You Luck films (c)2022-2023ΔΕΙΤΕ: ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
video ντοκουμέντα

2021   SIANTI GALLERΥ
2020   CARRÉ-CARRÉ
2019   Εγώ ή η κυρία Βάσω;
2016   Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren
2014   Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται
2012   Το θολωμίνο μου μυαλόα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ
διαδικτυακοί σύνδεσμοι
1. Προσωπική Ιστοσελίδα
2. Βιογραφικό
3. Κινηματογραφικές ταινίες
4. Εικαστικές Εκθέσεις
5. Εκδόσεις