aaaa

aaaa


Συμμετοχή στο "LOOKOUT"

ΠΡΩΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ιδέα-παραγωγή:
"e-φως" Φεστιβάλ Φιλμ και Νέων Μέσων Αθήνας

με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού - Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες "Αθήνα 2004"
χ

Αθήνα 18-27 Σεπτεμβρίου 2003

text also available in EnglishLookout: Τα κτίρια της Αθήνας μεταμορφώνονται

LOOKOUT 2003Μια ριζοσπαστική εικαστική παρέμβαση, επιχειρείται από τις 18 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Το happening, με τον ευνόητο τίτλο Lookout, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ e-φως και φιλοδοξεί να δώσει μια νέα διάσταση στις προσόψεις 18 κτιρίων και να κάνει τους Αθηναίους να στρέψουν το βλέμμα τους στην καρδιά της πόλης τους. Η πρόσκληση συμμετοχής βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Μένει, τώρα, να δούμε την πρωτεύουσα να μεταμορφώνεται, μπροστά στα μάτια μας...

Το Lookout προτείνει μία εικαστική παρέμβαση χρησιμοποιώντας τεχνικές που σέβονται το περιβάλλον, τις εφήμερες προβολές, με σκοπό να ενθαρρύνει τους πολίτες για συμμετοχή στα κοινά.

Πρόκειται για μία αισθητική πρόταση που αποσκοπεί στο πάντρεμα του δημόσιου χώρου με τον ιδιωτικό, ώστε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τη βαθειά σχέση που ενώνει τις δύο αυτές σφαίρες, την άμεση αλληλοεξάρτηση της μίας από την άλλη, καθώς και τη μεγάλη συμβολή της τέχνης, ως "το πιο οξύ βαρόμετρο της εκάστοτε αλλαγής", όπως σημειώνει ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνος Στεφανίδης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο Lookout, σχολιάζει: "Η τέχνη είναι ένα δικαίωμα και μία υποχρέωση του καθενός. Ξεχάστε τη διαφήμιση περί την τέχνη και τους καλλιτέχνες, περιφρονήστε το Star System και τα αδιεξοδά του. Γράψτε την ιστορία από την αρχή χωρίς συμπλέγματα αλλά και χωρίς αλαζονεία. Ολα παίζονται. Ολα αλλάζουν.....Αλλά για να υπάρξει Look out πρέπει να προηγηθεί το Look inside και το Look deeper, που θα πει όραση πέρα από τα συμβατικά και τα cliche. "

Christina & Ioanna Bali, LOOKOUT 2003Διακόσιες εικόνες που προβάλονται από τεράστιο προβολέα στατικής εικόνας PANI, ισχύος 70.000 lumen. Επιφάνειες εμβαδού εμβαδού 1.500 τετραγωνικών μέτρων καλλυμένες από έργα φωτογραφικής τέχνης. Δεκαοχτώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι το Lookout, που σύμφωνα με τον διοργανωτή φορέα, τον Διεθνή Οργανισμό Ψηφιακού Πολιτισμού, ΑΛΑΣ, επιχειρεί μια μεγάλου μεγέθους δράση αισθητικής παρέμβασης.

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων, (με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ), e-φως 2003, μια φορητή μονάδα με προβολέα και γεννήτρια επισκέπτεται κάθε βράδυ, από τις 9 μ.μ. έως τη 1 το πρωί, επιλεγμένα κτίρια.

Πάνω τους, προβάλονται εικόνες που καλύπτουν επιφάνειες ύψους έως και 25 μέτρα. Αυτές είναι οι διακόσιες συνολικά εικόνες που έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει καλλιτέχνες φωτογράφοι, εικαστικοί και ερασιτέχνες λάτρεις της εικόνας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Michail, Ioanna & Maria Spartalis on the projection night, photo by Evi Michala-PapadopoulouΜέχρι τις 31 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης των συμμετοχών, παρελήφθησαν 680 ελληνικές συμμετοχές και 47 από τον υπόλοιπο κόσμο (Μεξικό, Ιαπωνία, Καναδάς, Ευρώπη, κτλ.). Η επιλογή των εικόνων βασίστηκε στην καινοτομία τους, το υψηλό επίπεδο τεχνοτροπίας καθώς και στο βαθμό μεταμόρφωσης του κτιρίου.

Οσο για τα κτίρια, επιλέγησαν με βάση τη χρήση τους, το συμβολισμό τους, τη μορφή τους, το μέγεθός τους και την τοποθεσία. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, επιλέγησαν κτίρια όπως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το ΙΚΑ στην Πειραιώς, κτίρα στις πλατείες Αγοράς, Κοτζιά και Κοραή.

Dimitropoulou Martha, LOOKOUT 2003Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα www.lookout.gr την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, ενώ όλες οι επιλεγμένες φωτογραφίες στο σύνολό τους θα προβληθούν στη διάρκεια του Lookout πάρτι, το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Μοναστηρακίου, με live dj set από τον Πέτρο Floorfiller.

Το σημαντικό happening Lookout, που επιχειρεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης της πόλης με τον παλιό και τον καινούριο εαυτό της, πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού - Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες "Αθήνα 2004".


πηγή: ΑΦ, www.cultureguide.gr

a


 

 

Για 10 βραδιές (18-27/9/2003) πάνω από 600.000 Αθηναίοι απόλαυσαν μια διαφορετική Αθήνα - μια Αθήνα γεμάτη χρώμα και φως. 200 εικόνες από 200 ερασιτέχνες και επαγγελματίες δημιουργούς χρωμάτισαν τις προσόψεις 17 κτιρίων, μεταμορφώνοντας το κέντρο της πόλης σ΄ένα ζωντανό έργο τέχνης.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια μας ν΄αλλάξουμε το πρόσωπο της πόλης, έστω και εφήμερα.

Γιάννης Σκουρογιάννης - φεστιβάλ e-φως
Προβολή


Προβολή του έργου του Άγγελου Σπάρταλη "το τέλος του κόσμου", ψηφιακή φωτογραφία, 2003
Τόπος: συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας
Ημερομηνία προβολής: Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003. Φωτογραφία: www.lookout.gr

 


Φωτογραφία: Εύη Μιχάλα-Παπαδοπούλου

 


Η μακέτα και η πρωτότυπη φωτογραφία

aaaa aaaaπερισσότερες πληροφορίες...

a