aaaa

aaaa

 

 

a


 

Η ζωγραφική ενότητα CARRE-CARRE (οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού) είναι μια καλλιτεχνική αντίδραση στην "ποινικοποίηση" της χειραψίας, της αγκαλιάς, του φιλιού, της ανθρώπινης επαφής γενικά, σε καιρούς επιδημιών, όπως αυτή η επιδημία του θανατηφόρου κορονοϊού που ζούμε τώρα.

Η ενότητα περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους. Νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια που αγκαλιάζονται και φιλιούνται για πρώτη φορά, ένα καναρίνι που κελαηδά μοναχό στο κλουβί του, ένα παιδί που χαϊδεύει και φιλά τα παιχνίδια του, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι στις ταινίες αυτές, στις οποίες το κάθε ένα καρέ είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, αλλά, απομονωμένοι όπως ήμαστε, η κάθε οικογένεια εγκλωβισμένη στο δικό της σπίτι-φωλιά-σπηλιά, μέσα στον επιβεβλημένο "κανιβαλισμό" του εγκλεισμού χρόνος υπάρχει πολύς. Φανταστείτε έναν ζωγράφο μέσα σε ταινία του Οικονομίδη*, να ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ηρεμία, προσήλωση και μαστοριά την ίδια στιγμή που άλλοι ένοικοι του σφραγισμένου από τις στρατιωτικές υγειονομικές υπηρεσίες κτηρίου ξεσκίζουν τις σάρκες τους απολαυστικά αργά, με σύντομες ταπεινωτικές λέξεις και χορογραφημένες πράξεις βίας.

Από τεχνική άποψη, το κάθε καρέ των ταινιών μου είναι ένα αυτόνομο και μοναδικό έργο τέχνης, αλλά -με έναν παράξενο τρόπο, αν και ζωγραφισμένο στο χέρι- το κάθε καρέ μοιάζει ταυτόχρονα και με πολλαπλό έργο τέχνης, με αντίτυπο, αφού παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με αρκετά από τα υπόλοιπα γειτονικά καρέ της ίδιας ταινίας. Τα ζωγραφισμένα καρέ φωτογραφίζονται ή σκανάρονται ψηφιακά ένα-ένα κι έπειτα προβάλλονται όλα μαζί στη σειρά, με ρυθμό 5 fps (πέντε καρέ ανά δευτερόλεπτο). Έτσι, παράγεται η αρχική βωβή ταινία, της οποίας η διάρκεια είναι συνήθως μικρή (από 10 έως 40 δευτερόλεπτα). Με λούπες, μεταθέσεις, αντιστροφές, αντικατοπτρισμούς και μεγεθύνσεις των αρχικών καρέ (χωρίς όμως την παραμικρή ψηφιακή επεξεργασία ή οποιαδήποτε άλλη επέμβαση στις πρωτότυπες εικόνες), με προσθήκη αφήγησης, ήχων και μουσικής, σπανιότερα και φωτογραφιών ή video, μοντάρεται η τελική ταινία, της οποίας η διάρκεια είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από την αρχική (από 2 έως 4 λεπτά).

Από το σημείο αυτό και μετά, τα αρχικά καρέ μπορούν να εκτεθούν σε γκαλερί και μουσεία και να διανεμηθούν στο εμπόριο, είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες περισσότερων από ένα καρέ, καθώς λειτουργούν πολύ αρμονικά στον χώρο και ανά δύο, ανά τέσσερα, ανά οκτώ, δεκάξι ή και σε ακόμα μεγαλύτερες ομάδες. Τα πρωτότυπα ζωγραφισμένα καρέ, λοιπόν, θα σκορπίσουν κάποτε στα πέρατα της γης, όσο η ταινία την οποία αποτελούν θα παραμένει ενωμένη -χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία- ψαρεύοντας αέναα θεατές στα άδυτα του YouTube.

Αυτή η ενότητα χειροποίητων κινηματογραφικών ταινιών, την οποία ονόμασα "CARRE-CARRE" και ο Μάνος Στεφανίδης** της έδωσε τον υπότιτλο "οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού", αναπτύσσεται συνεχώς και ένα πρώτο της μέρος, με τα πρωτότυπα ζωγραφισμένα καρέ αναρτημένα στους τοίχους και προβολές των ολοκληρωμένων ταινιών στις οθόνες, αναμένεται κάποτε να παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια και στον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο στο δίκτυο, όταν και αν η ζωή επανέλθει σε μία κάποια γνώριμη κοινωνική δραστηριότητα και ανοίξουν ξανά για το κοινό οι γκαλερί και τα μουσεία ή έστω τα σπίτια των ανθρώπων.

Άγγελος Σπάρταλης
11 Μαρτίου 2020, Αθήνα

 

* Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Θεωρείται από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Οι ταινίες του ερευνούν το θέμα της βίας, συναισθηματικής και σωματικής, την κατάρρευση της μικροαστικής κοινωνίας και τις παθογένειες της σημερινής οικογένειας. Χαρακτηρίζονται δε από τη χρήση έντονης βωμολοχίας και υπερβάλλουσας βίας. (πηγή: Βικιπαίδεια)

** Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

 

 

CARRE-CARRE: ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ (4' 19'', Ελλάδα, 2020, 4K UHD)
Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι αγκαλιάζεται και φιλιέται για πρώτη φορά. Εμφανίζεται η Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη και ο Δημήτρης Φλουτσάκος. Αφηγείται ο Άγγελος Σπάρταλης. Ακούγεται και η φωνή της Δήμητρας Σπάρταλη. Η μουσική είναι της Ζηνοβίας Αρβανιτίδη και ο ηχητικός σχεδιασμός του Βασίλη Μυρσινιά. Τα αρχικά 50 καρέ της ταινίας είναι ζωγραφισμένα με λάδι πάνω σε χαρτί canson με επίστρωση λινού, 290gr, 24x33εκ. Δείτε την ταινία εδώ

2. ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ (4' 20'', Ελλάδα, 2020, 4K UHD)
Στην ταινία αναπαρίσταται ζωγραφικά μία σκηνή από την ταινία "The Notebook" σε σκηνοθεσία Nick Cassavetes. Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι (Rachel McAdams, Ryan Gosling) αγκαλιάζεται και φιλιέται σε μία παραλία. Εμφανίζεται και ο κύριος Ορφέας-Πίπης, το καναρίνι της Δήμητρας Σπάρταλη. Η μουσική και ο ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Βασίλη Μυρσινιά. Αφηγείται ο Αντώνης Καφετζοπουλος. Τα αρχικά 192 καρέ της ταινίας είναι ζωγραφισμένα με ακρυλικό πάνω σε χαρτί Velvet Mat, 200gr, 13x25,5εκ. Δείτε την ταινία εδώ

3. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ
Ένα δεκάχρονο κοριτσάκι αγκαλιάζει και φιλά έναν σκύλο-κούκλα και του τραγουδά: "Κοιμήσου αγγελούδι μου, κοιμήσου νάνι-νάνι". Εμφανίζεται η Δήμητρα Σπάρταλη και ο Βουκεφάλας, ο λούτρινος σκύλος της. Αφηγείται ο Αργήρης Μπακιρτής.Τα αρχικά 66 καρέ της ταινίας είναι ζωγραφισμένα με ακρυλικό πάνω σε βαμβακερό χαρτί Hahnemühle, 308 grm, 15x15εκ. Η ταινία δεν έχει ολοκληρωθεί.
 


 

CARRE-CARRE: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ


Το πρώτο φιλί


Καναρίνι στο κλουβί (το ζευγάρι στην παραλία)


Καναρίνι στο κλουβί (ο κύριος Ορφέας-Πίπης')

 


 

CARRE-CARRE: ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

ζωγραφική, σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ: Άγγελος Σπάρταλης
αφήγηση: Άγγελος Σπάρταλης, Δήμητρα Σπάρταλη, Αντώνης Καφετζόπουλος
μουσική: Oblivion - Αντώνης Παπασπύρος, Βασίλης Μυρσινιάς, Ζηνοβία Αρβανιτίδη
σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Μυρσινιάς
μεταφράσεις, υποτιτλισμός: Σοφία Χαραλάμπους
παραγωγός: Άγγελος Σπάρταλης & Αγγελική Σβορώνου
παραγωγή: wish you luck films (c)2020

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
video ντοκουμέντα

2020   CARRE-CARRE
2019   Εγώ ή η κυρία Βάσω;
2016   Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren
2014   Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται
2012   Το θολωμίνο μου μυαλόα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ
διαδικτυακοί σύνδεσμοι
1. Προσωπική Ιστοσελίδα
2. Βιογραφικό
3. Κινηματογραφικές ταινίες
4. Εικαστικές Εκθέσεις
5. Εκδόσεις